New Day Nursery, Enderby

 

New Day Nursery

Construction of new day nursery with outdoor play area, car parking and drop off points.

This project was very unique as the Nursery was constructed within the site boundaries of the headquarters of Next Retail Limited at Leicester to provide a nursery facility for 160 children, whose parents work at Next.

It is a steel framed single storey building with a pitched cladded roof and a central mansade, providing a roof walkway area for access to the plant on the roof. The external facade of the building is finished with a combination of coloured sto- render, stained cedar cladding and architectural feature blockwork, together with curtain walling and powder coated aluminium window frames with coloured glazing. There is a central courtyard area which allows the children to play safely viewed via the half glazed corridor walkways.

Internally the rooms are divided into areas designated by age of the children and each classroom has a en suite toilet area. There is a commercially designed catering kitchen within the building to cater for all the needs of the staff and the children.

Heating to the facility is provided via a underfloor heating system and air conditioning is provided throughout the building. The installation of a PV system on the building has made big step towards reducing the carbon footprint and aiding the fight against climate change. A remote switching system has been incorporated into the design for the lighting internally.

Externally there is a bespoke design play area for the children to 2 No. elevations. All the building is secured via a 1800mm high paladin fence.

A new substation and back up generator have been provided to serve the nursery independently.

Considerate Constructors Scheme Bronze Award Winner 2014

ConsiderateConstructors Bronze Award 2014